Blogger: Marie Rohleder

Første skoledag giver ofte sommerfugle i maven. Det var også tilfældet, da jeg trådte ind af døren til Tornbjerg Gymnasium som en lille nervøs 1.g´er i 2012. På mit gymnasium stod elevorganisationerne i kø for at hverve forvirrede 1.g´ere til eksempelvis festudvalget, fredagscafeen eller Operation Dagsværk (OD). For mit vedkommende var det OD, som lød mest tiltrækkende.

OD er en elevorganisation styret af danske gymnasieelever, hvor formålet er at samle penge ind på den årlige OD-dag til årets projekt. Hvert år indstiller forskellige hjælpeorganisationer projektforslag, som landets gymnasieelever så har mulighed for at stemme på til OD’s landsmøde. OD har en lang tradition for at støtte projekter, hvor uddannelse af børn og unge i udsatte områder er i fokus.

Foto: Emil Lyders

OD har en lang tradition for at støtte projekter, hvor uddannelse af børn og unge i udsatte områder er i fokus. Foto: Emil Lyders

Et gymnasiums OD-gruppe har som primær opgave at oplyse eleverne om årets projekt, samle tilmeldinger ind til OD-dagen og til sidst sende pengene afsted til den valgte organisation. At stille sig op ved den ugentlige samling på gymnasiet og prøve at engagere 800 morgentrætte elever til at arbejde i den gode sags tjeneste, var blot en af de første opgaver jeg blev stillet som frivillig hos OD.

Elevernes reaktion på Operation Dagsværk
Tornbjerg gymnasium giver eleverne fri på OD-dagen, og os i OD-gruppen hjalp gladelig til med at finde jobs til eleverne. Det eneste der blev krævet af eleverne var at udføre et dagsværk på 5 timer og tjene 300 kr. til årets projekt. Alligevel fravalgte over halvdelen af mit gymnasium OD i 2013 , hvilket jeg havde rigtig svært ved at forstå. Den største mavepuster, var da jeg besøgte en 2.g´ klasse, hvor ingen elever  tilmeldte sig OD-dagen. I stedet grinede de af vores idealistiske forsøg på at gøre en forskel.

Jeg har aldrig været bleg for at udtrykke min utilfredshed, og i dette tilfælde resulterede min frustration i et debatindlæg til dagbladet Politiken (som kan læses her: “Mine medstuderende er dovne og egoistiske”  ).

Indlægget blev publiceret på dagsværkdagen november 2013, og jeg oplevede efterfølgende at blive interviewet til P4 og DR1´s TV-avis. Denne skriftlige lussing til mine medstuderende delte for en tid vandene blandt eleverne. På den ene side var der nogle elever, som følte sig ramt på et personligt plan, og andre oplevede det som velfortjent. For mit eget vedkommende var jeg rigtig glad for at have sparket til debatten omkring ungdommens mangel på engagement, når det gjaldt frivilligt arbejde.

Tornbjerg gymnasiums OD-gruppe 2014.

Tornbjerg gymnasiums OD-gruppe 2014.

Min motivation for at engagere mig i OD har for starten været at gøre en positiv forskel for de forskellige mennesker, som OD støtter gennem deres udvalgte projekter. Jeg er vild med konceptet om at give én dag af sin uddannelse, for at andre kan få lov at uddanne sig. Derudover så spillede det fællesskab, vi havde i OD-gruppen, på tværs af årgangene, også en stor rolle for mit vedvarende engagement. De venskaber som jeg har fået gennem OD, vil jeg aldrig være foruden. Den ultimative grund til, at jeg fortsatte mit arbejde i OD-gruppen, trods modgangen, var den enorme følelse af lettelse og stolthed, når vi efter et halvt års hårdt slid kunne sende de indsamlede penge afsted til dem, som virkelig har behovet.

I år samler landets gymnasieelever penge ind til unge i Somaliland den 4 november. Sammen med SOS Børnebyerne vil OD give ungdommen i Somaliland en stemme. Projektet vil starte elevråd på 10 gymnasier i Somaliland, og igennem forskellige aktiviteter træne 15.000 unge i deres rettigheder og viden om uddannelsespolitik. Rigtig mange unge mennesker i Somaliland oplever at blive frataget muligheden for at uddanne sig. Unge piger bliver tvangsgiftet, og får ofte deres første barn allerede som teenager. Landet har brug for en kritisk og veltalende ungdom, som er deres rettigheder bevidst. Derfor går pengene fra årets OD-indsamling i år til Somaliland.

Du kan læse mere om projektet på OD´s hjemmeside eller ved at se nedenstående video.

Hvordan kan jeg støtte Operation Dagsværk?

  1. Hvis du er gymnasieelev og dit gymnasium har OD, så tilmeld dig OD-dagen hos din dagsværk-gruppe.
  2. Hvis dit gymnasium ikke har OD, så tag en snak med rektor om muligheden for at indføre OD på dit gymnasium.
  3. Hyr en dagsværker! Som arbejdsgiver eller privatperson har du mulighed for at hyre en gymnasieelev til forefaldende arbejde. Konceptet er 5 timers arbejdskraft for 300 kr, som går ubeskåret til årets projekt. Du kan oprette dit jobopslag på OD´s jobbank.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...