Jeg startede med at arbejde frivilligt som 13-årig på Børneposten, som er en brevkasse for børn og unge, hvor unge med problemer kan skrive ind. Siden dengang har jeg arbejdet frivilligt en lang række forskellige steder bl.a. hos Håbefulde Unge forfattere (HUF), Dansk Flygtningehjælp, Oxfam IbisAktion Børnehjælp mfl.

Jeg har oplevet, at mit frivillige arbejde har kommet mig til gode på en lang række punkter, som jeg slet ikke har været bevidst om. For i bund og grund er meget af det frivillige arbejde, som jeg har lavet, udsprunget af, at jeg synes, det har været sjovt og spændende. Men det skader jo på ingen måde at være bevidst om, hvordan frivilligt arbejde også kan komme dig selv til gode.

Fordele ved at arbejde frivilligt

  • Du tilegner dig nye kompetencer
  • Du styrker dit cv
  • Du udvider dit netværk
  • Du gør en forskel
  • Du er mere lykkelig

De tre første punkter er super vigtige for at få dit første job. Så lad os starte med at kigge på dem.

Hvordan får du dit første studierelevante arbejde?

I NGO-verdenen er der mange om buddet, da der heldigvis er masser af danskere, der brænder for at gøre verden til et bedre sted. I starten var jeg lidt skræmt over at gå og drømme om en branche, hvor jeg vidste, at der ville være hård konkurrence. Men hård konkurrence er der jo sådan set indenfor mange brancher, og du bliver simpelthen nødt til at gå efter det, som du er passioneret omkring.

Derfor valgte jeg at læse Internationale Udviklingsstudier (IU) på Roskilde Universitet. Jeg valgte også at overhøre, hvordan Ebbe (en af forskerne på IU) fortalte mig og mine studieveninder, at Internationale Udviklingsstudier var en hård branche for kvinder, da det er svært at kombinere udviklingsarbejde med familieliv.

Ved siden af studiet arbejdede jeg som tjener, men efter et par år begyndte jeg at tænke, at jeg hellere måtte søge mig et studierelevant arbejde. Jeg syntes, det var super svært. Hvilke jobs skulle jeg søge? Hvad havde jeg overhovedet lært på mit studie? Hvilke kompetencer kunne jeg tilbyde? Og hvordan skulle jeg skille mig ud fra de resterende 200 ansøgere, der typisk søger jobbene i NGO-verdenen?

Jeg fandt hurtigt ud af, at arbejdsmarkedet søger medarbejdere med erfaring. Men hey, hvor skal man lige få den erfaring fra, hvis der ikke er nogen arbejdspladser, der vil give en en chance? Som du nok har gættet, er svaret frivilligt arbejde.

Jeg startede med at arbejde frivilligt som 13-årig, og har lavet masser af frivilligt arbejde siden da.

Frivilligt arbejde giver dig nye kompetencer

Du vælger jo selv, hvor du gerne vil arbejde frivilligt, og derfor kan du søge et frivilligt job indenfor et område, hvor du gerne vil udvikle dine kompetencer. Som frivillig får du ofte et større ansvar og lov til langt mere, end du ville have fået i en lønnet job-position. Derfor er frivilligt arbejde en unik mulighed for at få indsigt i helt nye ting og tilegne dig en lang række kompetencer, som du kan bruge senere hen.

Husk altid at få en udtalelse vedrørende dit frivillige arbejde. Denne er guld værd, når du skal søge job.

Frivilligt arbejde styrker dit cv

Frivilligt arbejde styrker dit cv på flere punkter.
For det første styrker de nye kompetencer, som du har tilegnet dig gennem dit frivillige arbejde, dit cv. Du vil have lettere ved at skrive et godt cv, da du simpelthen har mere erfaring, som du kan skrive på.
For det andet er der masser af arbejdspladser, der lægger mærke til det frivillige arbejde, som du har lavet. Det viser nemlig, at du er en ildsjæl, og at du brænder så meget for en sag, at du er villig til at bruge din tid på denne uden at modtage løn for dit arbejde.

Inden for NGO-verdenen er det en kæmpe fordel at have arbejdet frivilligt, fordi NGO’erne jo i meget høj grad anvender frivillige i deres arbejde. At vide hvad det vil sige at arbejde frivilligt og have egne erfaringer med frivilligt arbejde er nogle rigtig gode kompetencer at have.

Da jeg fik jobbet som kampagnemedarbejder i Dansk Flygtningehjælps landsindsamlingsteam var det bl.a. på baggrund af mit frivillige arbejde som indsamlingskoordinator i Nordvest og Emdrup. Herudover havde jeg også selv samlet ind til rigtig mange landsindsamlinger, hvilket også var en stor fordel. Således var det mit frivillige arbejde, de kompetencer jeg havde tilegnet mig herved og mit netværk, som jeg havde fået gennem mit frivillige arbejde, der skaffede mig min første projektansættelse i Dansk Flygtningehjælp.

Det var gennem mit netværk, at jeg fik jobbene i Dansk Flygtningehjælp, Udenrigsministeriet og Amnesty.

Frivilligt arbejde udvider dit netværk

Når du arbejder frivilligt for en organisation, lærer du automatisk nye mennesker at kende, og du får kendskab til, hvem der sidder på hvilke poster i organisationen. Denne viden er en kæmpe fordel, når du skal søge job.

Jeg har efterhånden fået en del jobs via mit netværk. Som nævnt jobbet i Dansk Flygtningehjælp, men også mine jobs i Udenrigsministeriet og Amnesty International.

Jeg føler mig mega privilegeret over, at jeg, inden jeg overhovedet er færdigt med mit studie, har arbejdet i en lang række af de NGO’er, som jeg tidligere kun turde drømme om at få job i.
Foruden de nævnte NGO’er har jeg også haft jobs i Red Barnet og SOS Børnebyerne.
Disse NGO’er er alle organisationer, som jeg synes gør et super godt og vigtigt stykke arbejde.

Du gør en forskel ved at arbejde frivilligt

Det gode ved frivilligt arbejde er som tidligere nævnt, at du helt selv kan vælge, hvor du vil lægge dine kræfter. Derfor kan du vælge at arbejde for en organisation, hvis sag du virkelig tror på. På denne måde får du også skabt en unik profil omkring dig selv i valget af de organisationer, hvor du vælger at arbejde frivilligt.

Du kan finde en masse spændende frivillige jobs på

Koordinator-teamet i Nordvest og Emdrup.
Fra venstre: Avin Mesbah, Sofie Vindis, Anna-Gro Kudsk Graubaek og Bettina Stuhr Lindskow.

Frivilligt arbejde gør dig lykkeligere

Jeg synes, at det er en fed følelse at arbejde for en sag, som jeg virkelig tror på. Da jeg var frivillig indsamlingskoordinator for Dansk Flygtningehjælp var det fantastisk at opleve alle de mennesker, der kom og samlede ind på dagen. At vi var så mange, der alle var enige om, at det var vigtigt at samle penge ind, så Dansk Flygtningehjælp kan fortsætte deres vigtige arbejde. Jeg havde været med til at gøre denne dag mulig, da jeg og mit team havde sørget for at klargøre materialer til indsamlerne og tage imod de indsamlede penge. Jeg følte mig som en del af noget langt større, hvilket var super fedt.

At frivilligt arbejde og lykke hænger sammen både på samfundsniveau og på individniveau er ikke noget nyt.
»I samfund, hvor frivilligt arbejde er almindeligt, er den gennemsnitlige borger lykkeligere end i andre samfund, selv om han eller hun ikke selv arbejder som frivillig,« udtaler professor Ruut Veenhoven i artiklen: Frivilligt arbejde hænger sammen med lykke.

Et interessant spørgsmål, der bliver rejst i artiklen, er, om folk bliver lykkeligere af at arbejde som frivillige, eller om lykkelige mennesker er mere tilbøjelig til at arbejde frivilligt?

Hvad tror du?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...